Geen zin in een bril? Laat je oog laseren

Je hebt een brillenhoofd of je hebt het niet. Wees gerust – veel mensen kunnen een bril hebben, maar sommigen vinden het niet mooi bij zichzelf staan. Lenzen zijn dan een tweede optie, maar ook die hebben zo hun nadelen. Zo stond ik laatst bij een kassa waarvan de rij langer en langer werd, omdat de lenzen van de caissière uit haar ogen waren gevallen (die waren te droog). Wat zou het fantastisch zijn als een bril of lenzen niet nodig waren om goed te kunnen zien! Dat is natuurlijk de situatie wanneer je ogen normaal functioneren, maar er is nog een manier om een scherp blikveld te krijgen zonder attributen als een bril of lenzen. Wat je ook kunt doen, is je oog laseren. Je linker oog laseren, je rechter oog laseren of allebei – het kan allemaal. En je hoort dat steeds meer mensen dit doen. Zou het ook iets voor jou zijn? Vind het uit hieronder!

De voorwaarden voor oog laseren

Niet iedereen kan een zijn of haar oog laseren; er zijn wel wat voorwaarden voor opgesteld. Deze zijn er om de risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten. Bij laseren kan het namelijk zijn dat je je afvraagt: is dat wel veilig? Het antwoord daarop is zeer zeker: ja. Het wordt nu al zo’n dertig jaar toegepast en slechts 1% van alle mensen die een behandeling ondergaan, krijgt daadwerkelijk complicaties. En met de techniek die steeds meer verbeterd is in de tussentijd en de kennis die verbreed is, is de kans op complicaties bij jou erg klein. Om deze kans zo klein te houden, zijn er dus een aantal voorwaarden opgesteld voor je oog laseren. Deze voorwaarden zijn de volgende:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je bent 60 jaar of jonger
  • Je bent niet zwanger
  • Je geeft al drie maanden geen borstvoeding meer
  • Je hebt geen droge ogen (zoals de caissière)
  • Je hebt geen lui oog
  • Je zichtafwijking ligt tussen -10 en +4,5
  • De sterkte van je zicht is niet veranderd afgelopen half jaar
  • Laat je ogen laseren 

Dit zijn nogal wat voorwaarden. Opvallend zijn de eisen die gelden voor vrouwen, en specifiek vrouwen die zwanger zijn of net een kind hebben gekregen. De reden dat er extra voorzichtig met hun ogen wordt omgegaan, is dat zwangere vrouwen een veranderende hormoonhuishouding hebben. Dit heeft effecten die allang bekend zijn (denk aan de befaamde misselijkheid ’s ochtends), maar ook minder bekende effecten, zoals een verandering van de sterkte van het zicht. Er kan bijvoorbeeld minder traanvocht zijn, waardoor lenzen dragen vervelend wordt. Ook is het mogelijk dat het hoornvlies verandert; het kan dikker of dunner worden en van vorm wisselen. Gelukkig gaan deze veranderingen weer weg na de zwangerschap of wanneer gestopt wordt met de borstvoeding. Dat is dan ook de reden waarom een oog laseren pas na deze momenten geschikt is. Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan is er een grote kans dat een oog laseren bij jou mogelijk is! Wel doen de opticien en de oogarts altijd nog een onderzoekje om te kijken of het écht een optie is.

Zonder bril door het leven

Voldoe je aan de voorwaarden én vallen de onderzoekjes positief uit? Dan kun je op zoek gaan naar een organisatie die jouw oog wil laseren! Dat kan nog wel eens lastig zijn, want hoe vind je nou een kliniek die het echt goed doet? Een die ik je kan aanraden, is Clinic Select. Kijk maar eens op hun website: laatjeogenlaseren.nl. Ze garanderen dat je ogen veilig en pijnloos gelaserd worden én bieden een gratis adviesgesprek aan van tevoren. Klinkt goed, toch? Op naar een leven zonder bril!