Rauwmelkse kefir: Wat is het en waar koop je het?

Kefir is een gefermenteerde melkdrank die verschillende gisten en melkzuurbacteriën bevat. Rauwmelkse kefir wordt gemaakt van rauwe melk, en biedt meer voordelen voor de gezondheid dan normale kefir. Hoe dat zitten kunnen ze je bij Raw Milk Company heel goed vertellen. Raw Milk Company is een Nederlands bedrijf dat allerlei producten van rauwe melk maakt, zoals:

  • Rauwmelkse yoghurt
  • Rauwmelkse jus de lait
  • Rauwmelkse hangop
  • Rauwmelkse kefir

De reden dat rauwmelkse producten gezonder zijn is dat ze niet gehomogeniseerd en gepasteuriseerd zijn. Pasteurisatie vernietigt namelijk veel enzymen die helpen bij een goede spijsvertering. Lactase bijvoorbeeld. Dit enzym is nodig om lactose te verteren, en de reden dat veel mensen een lactose-intolerantie hebben is simpelweg dat ze producten nuttigen die geen lactase meer bevatten. En als je lactose niet in combinatie met lactase binnenkrijgt dan wordt lactose inderdaad niet zo effectief verteerd. De een heeft daar meer last van dan de ander, maar over het algemeen kun je wel stellen dat rauwmelkse kefir veel gemakkelijker verteerd wordt dan normale kefir, die gepasteuriseerd is. Daarom lopen de producten die Raw Milk Company produceert ook zo goed. Steeds meer mensen merken namelijk dat ze melkproducten best kunnen verdragen, zolang ze maar gemaakt zijn van rauwe melk, en geen uitgebreid bewerkingsproces hebben ondergaan. 

Waarom is rauwmelkse kefir zo gezond?

Los van het feit dat rauwmelkse kefir wordt gemaakt van rauwe melk, en dus al die gezonde enzymen nog bevat (en lactase om de lactose mee te verteren!) is het ook ontzettend rijk aan probiotica. Het is namelijk een gefermenteerd product, waardoor alle goede eigenschappen van rauwe melk behouden zijn. Dit in tegenstelling tot normale melkdranken die wel zijn bewerkt, bijvoorbeeld door middel van pasteurisatie. Rauwmelkse kefir is heel erg rijk aan melkzuurbacterieën, welke super goed zijn voor je darmen. En laten je darmen nu net de basis van je gezondheid zijn. In je darmen gebeurt namelijk zóveel, en een onbalans in je darmbacteriën kan letterlijk ziek maken. Bovendien verteren de melkzuurbacteriën en gisten in kefir al een deel van de in de melk aanwezige voedingsstoffen, waardoor je lichaam het veel makkelijker allemaal opneemt op uitscheidt. Dat is de reden dat het niet zo zwaar op de maag ligt als gepasteuriseerde melkproducten, en mensen er geen spijsverteringsklachten door krijgen.

Waar kun je de rauwmelkse kefir van raw Milk Company kopen?

Raw Milk Company heeft de laatste jaren zijn verkooppunten al aardig uitgebreid. Waar de producten eerst nog enkel lokaal te verkrijgen waren komen er nu steeds meer winkels in Nederland bij. Dit zijn voornamelijk natuurwinkels en biologische supermarkten. Op de website van Raw Milk Company staat een handig overzicht met verkooppunten, zodat je heel gemakkelijk kunt zien welke het dichtst bij jou in de buurt zit. Overigens hebben ze ook een eigen boerderijwinkel, genaamd Melk & Honing. Daarin verkopen ze onder andere die rauwmelkse kefir en yoghurt, maar ook andere heerlijke producten uit de streek, zoals honing, kaas en sapjes. Al deze producten zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en lokaal geproduceerd, net als hun eigen assortiment rauwmelkse producten. Dan weet je zeker dat je niet alleen de lokale economie steunt, maar ook te maken hebt met niets van super verse en met liefde bereide producten.